Harcsák a horizonton 

 

A horgászaton belül a harcsahorgászat is rohamosan fejlődik, megújul. A modern harcsahorgászat teljesen új követelményeket kíván, manapság, már nem csak testközelből próbálják megfogni hazánk legnagyobbra növő ragadozóját a harcsát, hanem a meghorgászandó helyet nem zavarva távolról, ez a távolság pedig lehet akár 200 méter is.

Egy ekkora távolságra speciális felszerelés is kell, megfelelő bot mellett, nagyon sarkalatos pont az orsó és a zsinór párosításának kérdése. A harcsázó orsók nem mindegyike alkalmas ugyanis olyan mennyiségű zsinór tárolására, amire nagy távolságra biztonságosan horgászhatunk. Szándékos a mennyiség elnevezés, ugyanis, egy harcsázó orsóra természetesen ráfér akár 500 méter fonott zsinór is azonban ennek vastagsága vagy inkább az ehhez társuló szakítószilárdság kevés a harcsa horgászatához.

 

 

Horgászat távoli helyeken

 

Először is kell egy megfelelő zsinór ami állja a sarat, a szakítószilárdság egy csalóka dolog, mert ha belegondolunk minek kell ugyan egy 100 kilogrammos szakítószilárdságú zsinór, ki szeretnénk emelni vele egy 90 kilogrammos harcsát talán? A zsinórok esetében nagyon fontos tényező lehet az apró láthatatlan sérülések, kötések és még sorolhatnánk, ezek mind jelentősen csökkenthetik a zsinór szakítószilárdságát. Egy rosszul megválasztott csomó például akár a huszadjára csökkentheti a főzsinórunk erejét. Persze nem ennyire tragikus a helyzet, de ezzel már is indokot találunk arra, hogy érdemes és kell is túlerősíteni a zsinórunkat. Például, a Koós Monster Braid fonottból a 0,46-os méret már 45 kilogrammot bír, kisebb sérülések miatt ha felére csökken ez az érték még mindig biztonságban vagyunk vagyis tökéletesen elég, egy kapitális harcsa kifárasztására. Azonban itt van egy probléma, mégpedig az, hogy a 150méteres kiszerelésben kapható zsinór kevésnek bizonyulna 200 méterre való horgászatkor, természetesen összeköthetünk két 150 méteres tekercset de itt közbejön az a fránya csomó, ami bizony bármennyire is jól kötjük meg csökkenteni fogja a szakítószilárdságot.

 

 

A Koós termékek kiváló minőségben megtalálhatóak, megoldást itt biztosan találunk

 

Az Energofish és a Koós márka életében azonban bekövetkezett egy változás, és egy olyan horgász lett Koós Ferenc társa, aki tele volt szenzációs ötletekkel. El kell mondani, hogy Koós Feri saját elmondása szerint is "közelharcos", vagyis ő oda megy a harcsa közvetlen közelébe, ha teheti és onnan próbálja lépre csalni a harcsákat. Így érthetően erre a területre koncentrált a termékfejlesztések során. Az új tag Czimmerman Gábor, ellenben már az új vonalat képviseli, így az első ötletek egyike volt, a dupla kiszerelésben kapható Koós Monster Braid fonott zsinór. Ez annyit tesz, hogy két tekercs 150méteres zsinórt úgy kaphatunk meg, hogy azok nincsenek szétvágva, vagyis akár 300 méter zsinórt is rátekercselhetünk az orsónkra.

 

 

A csomagolása már árulkodó

 

Innen egy fontos következő kérdés következik, milyen orsóra lehet ezt a mennyiségű zsinórt rárakni? A Koós Banax SI-re - vagy sok más harcsázó orsóra - ennyi biztosan nem fér rá. Ide is jól jött Czimmerman Gábor, ugyanis már egy kész újragondolt pótdobbal érkezett. A lényege, hogy a Koós Banax SI-t átalakította - no nem egy teljesen új orsót készített - egyetlen fontos alkatrészét építette át mégpedig a dobját. A mintadarabot természetesen a Banax mérnökeinek vittük, hogy nekünk ilyen kell, akik csak pislogtak a megoldásokon. Az egyik amivel növelni lehet a dob befogadóképességét az a belső tengely vékonysága. Itt volt mit lefaragni, így az ésszerűség határain belül csökkent a belső átmérő, ezzel együtt a zsinórkapacitás is megnövekedett.

 

 

Gábornak valóban szenzációs ötletei vannak

 

A dob magasságának emelésével is lehetne természetesen zsinórkapacitás növekedést elérni, azonban ekkor a dob emelésen is változtatni kellene így több belső alkatrész is cserére szorult volna éppen ezért ezt a lehetőség ki volt zárva. Ha már a dob belsőátmérőjét csökkentettük, miért ne növelhetnénk a külsőt? Itt egy határ volt mégpedig az orsó rotorja, ugyanis itt megvan az a maximális átmérő ami befér a rotor által biztosított helyre, így ez is növelve lett, plusz egy pici trükkel el lett az is kerülve, hogy a dob alsó részénél a nagyobb átmérő miatt túl nagy legyen a rés, utat engedve ezzel a szennyeződéseknek, ezt egyszerűen, úgy oldotta meg Gábor, hogy a dob alsó részét kúposra esztergálta így alul ugyanakkora maradt a rés mint az eredeti dobnál, fölül pedig szélesebb ami által szintén nagyobb lett a zsinórkapacitás. Természetesen ez a féke és egyéb más dolgot nem befolyásol az orsón, csupán csak, zsinórból fér rá sokkal több.

 

 

Koós Ferenc is sokat konzultál Gáborral a fejlesztések irányáról

 

 

Íme a két dob, balra a megújított változat

 

 

Szemből látszik a legjobban a méretkülönbség és a jobboldali dobon látszik a dob szoknyájának kúpossága

 

Jön a következő kérdés amennyiség. Ezzel óvatosan kell bánni, ugyanis az első feltekerésnél ha túl szorosan tekerjük rá a zsinórt akkor később problémánk lehet. A fonott zsinór ugyanis ha szorosan rakjuk a dobra, kevesebb helyet igényel, azonban egy távolra kihúzott szereléket, ha egy üres bevágás után kell kitekerjünk, lesz meglepetés, hogy nem fér rá a dobra az újra feltekert zsinór. Ezért ajánlatos nem túl szorosan felcsévélni az első alkalommal a zsinórt. A dobra így is bőven ráfog férni a 0,46-os méretből több mint 250 méter.

 

 

Ez így már biztos megfelel a célnak

 

 

Húzás befelé a horizonton lévő harcsákhoz

 

Ezzel a zsinórkapacitással, már bátran neki kezdhetünk a távolinak tűnő harcsák megfogásának is.

 

A harcsafelderítés módjairól

 

Gyakran merül fel kérdésként, hogy én hogyan fogok hozzá a horgászathoz egy számomra új, ismeretlen vízen. A kérdés időszerű, mert általában a vizek felderítésére az év második felét szánom. Erre az időszakra minden harcsás szempontból fontos esemény lezajlott a vizeken és a horgászatuk is kicsit monotonná, rutinszerűvé válik. Az év második felében sokkal nehezebb becsapni, horogra csalni a harcsákat, ám egy új vizet felfedezni, megismerni kiváló ez az időszak. 

 

 

 

Túlzottan nehéz dolgunk nincs, mivel a harcsák minden élőhelyen megőrzik alapvető szokásaikat és használják az életterüket. Az év második felét a harcsák többsége állandósult fekvőhelyeken vagy területen töltik, akár több hónapig is, ha az időjárásban a vízállásban nem áll be jelentős változás. Nem számottevő a vándorlás. Ilyenkor könnyebben megtalálható, nyomon követhető, felmérhető az állomány. A fekvőhelyek vagy a fő táplálék terén ettől függetlenül, az egyedi körülményeket figyelembe véve, lehetnek jelentős eltérések a különböző típusú vizeken.

 

 

Az új vízzel való ismerkedést már otthon elkezdem. A műholdas felvételek segítségével szerzem be az elsődleges fontos tudnivalókat. Egy tó esetében ez a víz mérete, fekvése, vízrendszere, környezetének növényzete minden esetben fontos. A netről a tó korát, történetét és halállományának összetételét nézem meg.

 

 

A helyszínen, ha nem túl nagy a vízfelület és lehetséges, körbejárom a partmentén a tavat. Elsősorban partszéli táplálékhal tartó növényzetet, bokrosokat, gyökeres partoldalakat, fűzféléket és terülő gyökérzettel rendelkező égerfákat keresek. Az időszakos befolyókat, lóbogártúrásos szakaszokat és a békás öblöket is megjegyzem, amik nagy zivatarok, esőzések után válhatnak lehetséges horgász helyszínekké. A bejárást csónakból is megteszem, a szélekkel kezdem. Kiemelt figyelmet fordítok a befolyó árkokra, csatornákra, és a zárt vízi növényzetben lévő tükrökre. Sok harcsa telepszik be hosszú távra ezekben a horgász szempontból valószínűtlennek tűnő helyekre, köztük meglepően nagy példányok is.

 

 

Parti bejárás.

 

Lehetséges horgászhelyszínként tekintek azokra a bokrosokra, amik előtt a mélybe törik a meder. Gyakran vannak fekvőhelyek az ilyen gyökeres bokrok alatt, amit nappal is érdemes meghorgászni. A nyílt vízen a mederviszonyok gyors megismerése érdekében szonár segítségével „szelvényezek”. A célnak egy egyszerűbb olcsó radar is megfelelő, nem a halat keresem elsősorban inkább a tartó helyeket. Ha nem túl nagy a víz, a szelvényezést a hossztengelyén kezdem, majd merőlegesen viszonylag sűrűn parttól-partig mérem a mélységet. Így gyorsan képet kapok a mederviszonyokról. Ilyenkor gyakran jelölök le tartásokat, akadókat és töréseket. 

 

 

Ütve is gyakran találok.

 

A tényleges célpontkeresésben sokat köszönhetek a kuttyogató fának, mivel a mélyebb helyszíneket megütve sok harcsa mutatta meg magát nekem. Az akadókra, tartásokra, gyakran rá pergetek. Ekkor sem a halfogás az elsődleges, számomra elég információ az, ha tudom, hogy lakja valaki a terepet.

 

 

Valószínűtlen helyen is élnek nagy példányok.

 

Előfordulhat, hogy a körülmények miatt nincs lehetőségünk ennyire alapos felmérésre, vagy csak korlátozott terület áll rendelkezésünkre, mint például a versenyeken. Az eljárás hasonló a fent említettekhez csak aprólékosabban részletesebben mérem fel a rendelkezésünkre álló területet. Minden esetben valamilyen változást keresek a mederben. Már pár centiméteres eltérés is jelenős lehet. A kisgyaláni versenyen fogott 70,8 kg-os harcsa fekvőhelye sem volt 10-12 cm-rel mélyebb és fél négyzetméternél nagyobb terület. A gondosan felderített verseny helyszíneinkről ez idáig még sosem távoztunk hal nélkül, és majd minden esetben a dobogó felső fokain zártunk.

 

 

Ez a 70 pluszos harcsa versenykörülmények között akadt horogra.

 

A bejárás, a vízzel való ismerkedés jelentősége nagymértékben felértékelődik egy „hangos” éjszaka után. A gyakori rablások helyei általában azonnal köthetőek egy általunk beazonosított tereptárgyhoz, célpontot biztosítva a következő nappalra vagy éjszakára. A bejárások során előfordul, hogy olyan harcsákat verünk fel, amik látszólag a „semmin” feküdtek. A mederben az iszapon kívül semmilyen változást vagy tereptárgyat nem találunk, ami tarthatta őket. (Kivétel az elöregedett falevelek a fenéken, amire szívesen fekszenek, de ez általában csak pergetés közben derül ki. Ők a bóklászók, akik az erre az időszakra jellemző több köbméteres csoportokba verődő keszegféléket követve táplálkoznak. 

 

 

Szelvényezés közben.

 

Ezek a keszeg csapatok folyamatos mozgásban töltik még az éjszakát is, és vannak harcsák, akik őket követve jutnak a táplálékukhoz. A méretük jellemzően 20-40 kg közé esik. A „hátha” botok időnkét, ezért is teljesíthetnek jobban, mint a célirányosok. 

 

 

Antennás végszerelék.

 

 

Antennás készség a vízben.

 

A közösségi harcsás felületeken gyakran kérdeznek rá különböző módszerekre, hogy véleményezzem őket, mintha minden esetben az lenne az eredményességük kulcsa. Sokan a kapástalanság okát a csali felkínálás módjában, a végszerelékek típusaiban látják. Egy jellemző példa a kérdések közül. 

 

 

Csúszóúszós szerelék.

 

„Ez idáig csővel próbálkoztam nem sok sikerrel, ha váltanék, Koós féle felszínire eredményesebb lennék?”

A válaszom egyszerű, az eredményesség kulcsa a csali felkínálás helyszíne és minősége. Nem a módszer. A meghorgászni kívánt terület alapján választunk módszert, elsősorban a napszaknak és a harcsa tevékenységének megfelelően. Általában nappal a fekvő harcsákra fenék közelben, míg az éjszakai táplálkozókra vízközt vagy felszín közelben kínáljuk fel a csalinkat. A módszerek közül három alapvetőt ajánlok, egy úszós készséget, egy csúszó úszóst és egy felszíni, lehetőség szerint óriás antennás módszert. E három pecával a harcsázás során felmerülő összes feladat vagy területi kihívás megoldható. Mindhárom eszköz pontosan és jól dobható, alkalmas élőhal és puhatestű csalira is. Az antennás pillanatok alatt alakítható fenekezővé, emelt fenekezőnek, bójásnak, feszítősnek, kötözősnek. A hurkolt, előre kötött előkék hosszával gyorsan változtathatjuk a felkínálás szintjeit is.

Akik sokkal többet szeretnének megtudni a harcsáról és horgászatáról, azoknak ajánlom figyelmébe a szeptember elején induló Koós harcsatábor és kurzust.

 

Szöveg és fotó: Koós Ferenc

 

MAD CAT HARCSÁZÓ BOTOK 2020.

A MadCat név már nem csak a külföldi, de a hazai horgászok számára is egyet
jelent a harcsázással.  A MADCAT kimondottan a harcsázás céljaira gyártja
széles horgászbot-kínálatát, amelyben különböző horgászati helyzetekre szánt,és különböző árkategóriájú botokat találhatunk. A MADCAT harcsázó botokatalapvetően négy nagy családba sorolhatjuk, ár szerint csökkenő sorrendben: a White X-TAAZ (fehér, felső kategória) White (fehér), Green (zöld) és Black (fekete) széria.

A MADCAT horgászbot-kínálatában találhatók parti harcsázáshoz való botok, (Deluxe, Pellet, Heavy Duty) csónakos botok, (Vertical, Inline, Close Combat, Belly Cat, Clonk Teaser), harcsapergető botok (Spin családok) és mindenes botok is (Allround). A legtöbb típus mindegyik családban képviselteti magát: hasonló viselkedésű, dobósúlytartományú és hosszúságú botok, azonban ezek felszereltsége (blank, gyűrűk, orsótartó) eltérő árkategóriájú, így mindenki megtalálja a saját pénztárcájának megfelelő harcsázó botot.

A három nagy botcsaládon kívül található még egy speciális termékcsalád: a parti horgászathoz való Cat Stick botok, amelyek nagy üvegszáltartalmuknak köszönhetően lágyabb akcióval, ugyanakkor brutális erővel rendelkeznek!

Ismerkedjenek meg bővebben is a MADCAT harcsázó bot-kínálatával!

 

A MADCAT White X-TAAZ Far Out botok a csúcsminőséget hozzák a parti harcsahorgászatban. Ezek a botok nagyon könnyűek, merevségük tökéletes a zsinór kifeszítéséhez, ugyanakkor kellően rugalmasak a harcsa fárasztása során. Fuji DPS-H orsótartóval és SeaGuide gyűrűkkel szerelve, 285 és 330 cm-es változatban kaphatók!

A MADCAT White X-TAAZ Vertical EXT. 170 bot kimondottan a vertikális harcsázásra készült: nagyon könnyű, feszes és érzékeny bot, hatalmas erőtartalékokkal. A Vertical EXT. 170 különlegessége a nyele: a nyél egy félfordulatnyi elcsavarás után meghosszabbítható, majd rögzíthető a fárasztáshoz, így nagyobb erőt lehet a bottal kifejteni. A hosszú nyél ugyanakkor zavaró lehet a horgászat alatt, különösen belly boatból, erre az esetre újra megrövidíthető a nyél.

 

A White X-TAAZ Multiplier egy 180 cm-es bot, a multiorsókkal való vertikális harcsázáshoz. 30 tonnás Toray karbon blankra épült, ALPS orsótartóval és SeaGuide gyűrűkkel.

A Madcat White X-TAAZ Spin harcsapergető botok a csúcsminőséget képviselik: 30 tonnás Toray karbon blank, Fuji orsótartó, SeaGuide gyűrűk, 50-175 grammos dobósúly, 240 és 270 cm-es hosszban. Elég könnyűek és rugalmasak a műcsalik hosszú órákig tartó dobálásához, szuper érzékenyen közvetítik a kapásokat, elég kemények a bevágáshoz és megfelelően erősek a legnagyobb harcsák fárasztásához is!

A MADCAT White Deluxe G2 a tökéletes parti harcsázó bot! Kimondottan a szakítózsinóros, közepes távolságra való harcsázásra van kifejlesztve. Szintén ideális a nagy, erősen áramló folyókon való fenekező harcsázásra. Félparabolikus akciójú és a nanokarbon alapanyagnak köszönhetően gyakorlatilag törhetetlen bot. A bot gyűrűi karcsú, de extrém nagy teherbírású SeaGuide gyártmányúak.

A MADCAT Close Combat 170 számtalan tapasztalt harcsahorgász kedvenc vertikális harcsás botja és okkal! Ez a bot rövid és érzékeny, ugyanakkor nagyon erős, könnyű és tökéletesen ki van egyensúlyozva. A 30 tonnás nanokarbon blanknak köszönhetően gyakorlatilag törhetetlen ez a Fuji orsótartóval és SeaGuide gyűrűkkel szerelt bot. Kuttyogatáshoz, vertikális módszerekhez és nehéz pályán való pergetéshez egyaránt kiváló!

A MADCAT White Spin harcsapergető botok 4 méretben készülnek: 210, 240, 270 és 285 cm-es hosszban, 50-175 gramm dobósúllyal. 30 tonnás nanokarbon blankjukkal, Fuji orsótartójukkal, remek kiegyensúlyozottságukkal tökéletes egyensúlyt alkotnak a könnyűség, rugalmasság, feszesség és az erő terén!

A MADCAT Inline Multiplier LFC 185 bot revolvernyeles orsótartóval van szerelve, (PSSM, eredeti Fuji) amit kimondottan a vertikális horgászathoz, multiorsós használathoz, nagy halakhoz terveztek. 30 tonnás nanokarbon blankra épült 185 cm-es hosszban, 30 librás tesztgörbével. A bot belsejében LFC súrlódást csökkentő tekercseléssel, amely kíméli a zsinórt. A blank belsejében fellépő kisebb súrlódás azt is jelenti, hogy a hal ereje közvetlenebbül tevődik át az orsóra, így növelve a fékhatás precizitását.


A MADCAT White Inline LFC 210 egy igazi luxuskivitelű belső zsinórvezetésű bot a MadCat kínálatában. A gyűrűk hiánya tökéletesen kiküszöbölő a gyűrűre csavarodó zsinór által okozott esetleges baleseteket! Ideális kuttyogatáshoz, de a vertikális jigeléshez,wobblerezéshez is tökéletes.

A MADCAT White Belly Cat botok kimondottan a belly boatos harcsahorgászat céljaira készültek, rövid nyéllel és a bot rögzítését szolgáló fémkarikával a nyélrészen.

A MADCAT Cat-Stick maga a brutális erő, ez a parti horgászathoz való bot, nagy üvegszáltartalmú blankjának köszönhetően lágyabb akcióval, ugyanakkor brutális erővel rendelkezik! Megerősített fém orsótartóval, rendkívül masszív gyűrűkkel és gumis borítású nyéllel rendelkezik, a legstabilabb fogás érdekében!

2018-ban megújult a MadCat teljes Green sorozata, ezen belül pedig a Green Spin harcsapergető botok is. Az új modellek színe az addigi élénk fűzöld helyett visszafogottabb, sötétzöld lett. Az új botok EVA nyele karcsúbb lett, terepmintás kivitelben, a zsinórvezető gyűrűk elegánsabb, modernebb kivitelű, könnyebb darabok. Az új Green Spin botokon eredeti Fuji® orsótartó található (20-as méretű DPS). Ezek a karbon pergető botok a nehéz műcsalik dobálásához és a nagy harcsák fárasztásához tökéletesen megfelelő erővel, akcióval (gyors) és egyensúllyal rendelkeznek.
4 méretben, 210 cm, 240 cm, 270 cm, 300 cm, 40-150 gramm dobósúllyal készülnek!

A MADCAT Green Inline karcsú, belső zsinórvezetésű bot, ideális a kuttyogató horgászathoz, ahol fennáll az esélye annak, hogy a zsinór a hagyományos botok gyűrűi közé tekeredjen. Ez a 20-30 librás bot elég erős ahhoz, hogy a kapitális harcsákat is ki lehessen fárasztani, ugyanakkor a kisebb, közepes harcsák fárasztása is élvezetes vele. 22-es méretű eredeti Fuji® DPS orsótartóval. A bothoz egy befűző drótot is mellékelünk a zsinór blankon való átvezetéséhez.

A MadCat Green Heavy Duty harcsázó botok 200-400 gramm dobósúlyban kaphatók, 240, 270 és 300 cm-es hosszban. Ideálisak a nagy tavakon és húzós folyókon való bójás, felszíni és fenekező harcsázáshoz. 20-as méretű eredeti Fuji® DPS orsótartóval és rendkívül praktikus SeaGuide gyűrűkkel vannak szerelve, amelyekben nincsen sérülékeny kerámia betét, így ezek a botok a rendkívül durva bánásmódot is jól tűrik.

A MADCAT Green Close Combat botok 170 cm-es hosszban, nyéltoldós kivitelben készülnek a vertikális és kuttyogató módszerekhez, 24 tonnás nanokarbon blankra, Fuji orsótartóval.

A Madcat Green Belly Cat a belly boatos harcsázás szerelmeseinek készült, 180 cm-es hosszban, nyéltoldós kivitelben. A bot nyele rövid, hogy a belly boatban is kezelhető legyen, és egy fémkarikát helyeztek el a nyélrészen, a bot elvesztésének megakadályozására. 24 tonnás nanokarbon blankra épült, Fuji orsótartóval, SeaGuide gyűrűkkel.

A MADCAT Green Vertical egyrészes, jól kiegyensúlyozott karbon harcsázó bot a vertikális módszerekhez. Eredeti Fuji® DPS 18 mm-es orsótartóval és egyedi SeaGuide® ovális gyűrűkkel.  Kiváló érzékenység, kiegyensúlyozottság és erő szuper áron!

 

A MADCAT Green Allround egy igazi mindenes karbon harcsázó bot 285 cm-es hosszban, 100-250 grammos dobósúllyal. Számos felhasználási területen bevethető, mint a bójázás, fenekezés vagy úszózás. Eredeti Fuji® DPS 20 mm-es orsótartóval és SeaGuide® gyűrűkkel.

2018-tól már nem csak White kivitelben kaphatók a parti horgászathoz tökéletes Deluxe botok, piacra kerültek a MadCat Green Deluxe-ok! Luxuskivitelű harcsázó botok a közepesen hosszú távú bójás és fenekező harcsázáshoz, Európa bármely álló- vagy folyóvizén. Dobósúly: 150-300 gramm, 275 és 320 cm-es hosszban. 22 mm-es orsótartóval, amely a legnagyobb méretű orsókat is befogadja.

2018-ban megújult a MadCat teljes Black sorozata, ezen belül pedig a Black Spin harcsapergető botok is. Az új botok karcsúbb, EVA nyelet kaptak, terepmintás kivitelben, a zsinórvezető gyűrűk elegánsabb, modernebb kivitelű, könnyebb darabok. Ezek a karbon pergető botok a nehéz műcsalik dobálásához és a nagy harcsák fárasztásához tökéletesen megfelelő erővel, akcióval (gyors) és egyensúllyal rendelkeznek.
4 méretben, 210 cm, 240 cm, 270 cm, 300 cm, 40-150 gramm dobósúllyal készülnek!

A népszerű Madcat Inline botok Black változatban is kaphatók, elsősorban a kuttyogató horgászok nagy örömére! Karcsú belső zsinórvezetésű bot, ideális a kuttyogató horgászathoz, ahol fennáll az esélye annak, hogy a zsinór a hagyományos botok gyűrűi közé tekeredjen, valamint olyan helyzetekben, amikor a sűrű növényzet, ágak miatt a bot gyűrűi közt futó zsinór elakadhat és ezáltal hibaleetőséget jelent. Ez a 20-30 librás bot elég erős ahhoz, hogy a kapitális harcsákat is kifárasszuk, ugyanakkor a kisebb, közepes harcsák fárasztása is élvezetes vele. 22-es méretű MADCAT orsótartóval. A bothoz egy befűző drótot is mellékelünk a zsinór blankon való átvezetéséhez.

A MADCAT Black Heavy Duty három erőteljes, 200-300 gramm dobósúlyú botból álló sorozat. Ideális a bójás, felszíni és fenekező harcsázáshoz. 20-as méretű orsótartóval és rendkívül praktikus SeaGuide gyűrűkkel, amelyekben nincsen sérülékeny kerámia betét, így ezek a botok a rendkívül durva bánásmódot is jól tűrik.

2018-tól a Black sorozatban is kaphatók már a Deluxe parti harcsázó botok! Luxuskivitelű harcsázó botok a rövid és közepes távú bójás és fenekező harcsázáshoz, Európa bármely álló- vagy folyóvizén. 275 és 320 cm-es hosszban készülnek, dobósúly: 100-250 gramm. 22 mm-es orsótartóval, amely a legnagyobb méretű orsókat is befogadja.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK, AKCIÓS ÁRON  MEGRENDELÉS AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA:

http://www.harcsahorgaszat.hu/index.php/webshop/category/mad-cat-bot