Bojlis, pelletes harcsázás Magyarországon

Hazánkban is terjed egyre jobban a harcsázás nem megszokott formája a bojlis-peletes harcsázás. Spanyol vizeken ( pl: Ebró ) már régóta sikeresen alkalmazzák, az utóbbi években pedig már nálunk is terjedőben van. Több külföldi videót, fotót láthattunk már, hogy mázsa számra fogják a hatalmas harcsákat pellettel, bojlival. Én kizárólag Magyarországon horgászom, de utóbbi pár évben töbször előfordult velem is, hogy több botos horgászatnál nem az élőhallal, hanem a bojlissal sikerült megfogni a harcsákat.

 

Nvtelen 1

1. Bojlival fogott csodaszép harcsám

De miért is sikeres ez a csali? A bojlik, pelletek többek között magas minőségű hal-, máj-, vér-, növényi lisztekből állnak. Vonzó illatuk, tápláló beltartalmuk fogósságuk lényege. Főleg olyan vizeken működnek jól, ahol sok a bojlis pontyhorgász. Nagy mennyiségben kerül bojli a vízbe a sokszor hatalmas etetéskkel, amire a harcsák hamar rászoknak. Rájönnek, hogy nem kell a kishalak után hajtani, hiszen a bojlikat csak fel kell hörpölni és máris tele a gyomor. Beltartalmuknál fogva pedig kíváló tápanyag és ezt ők is érzik. Így vannak olyan vizek és időszakok, amikor sokkal könnyebben megfoghatjuk álmaink harcsáját bojlival, mint élőhallal, vagy nadállyal. Milyen felszereléssel kezdjünk neki, milyen csalival, hogyan etessünk, számtalan kérdés merül fel! Ezekre próbálok megoldást nyújtani az elkövetkezőkben!

 

Nvtelen 2


Etetés, csalizás:
Az etetés igazán pénztárca függő. Túletetni a harcsákat nem tudjuk. Sajnos a bojlik a drága hallisztek miatt nem a legolcsóbbak. Én kombinálni szoktam a bojlikat a jóval olcsóbb, nagyméretű (min:30mm) pelletekkel. Így már elviselhetőbb. Senki ne kezdjen bele bojlis harcsázásba pár szem bojlival, mert szinte biztosan kudarc lesz a vége. Én nem azt mondom, hogy több száz kilót szórjunk be, de muszáj a csali köré szórni, hogy ráálljanak a harcsák. Egy kis trükkel viszont a mennyiséget csökkenthetjük. A beszórni kívánt pelletet és bojlit használat előtt belocsolom az erre a célra gyártott dippel. Nagy kedvencem a Monster Cat belocsoló, aminek fantasztikus májas, halas illata van. A bojlik, pelletek magukba szívják az értékes folyékony összetevőket, és vízbe kerülésük során felhőként terjednek szét, messziről odavonzva még a kevésbé táplálkozni kívánó harcsákat is. Ezzel a módszerrel a kevesebb több lesz! Az etetésre szánt keveréket 5-10 négyzetméteren egyenletesen szórom szét. Egyébként az utóbbi években én a hagyományos élőhalas vagy nadályos harcsa- horgászatkor is csinálok bojlis, pelletes etetést a csali köré. Sokkal több kapást tudtunk elérni azzal a bottal, ahol a csalihal alá szórtunk bojlit, pelletet.
A bojlik mérete lehetőleg minél nagyobb legyen, (min 30mm ) hogy a fehérhalak, egyálltalán ne, a pontyok pedig kevésbé tudják felszedni. Sajnos a pontyokat nem tudjuk 100 %-osan kikerűlni, de pár trükkel csökkenthető a pontykapás. Mire is gondolok?
A bojlit távolra engedjük el a horogtól a hajszál előkén. Így ha a ponty fel is szívja nem akad a horog és kifújja az ellenállást érezve.
Bojli méretének növelése min. 30 mm, duplán, triplán, csokorba kötve. ( folyamatosan emeljük, ha a helyzet úgy kívánja.
Etetési stratégia: főleg ha sok a fehérhal a harcsás etetéstől 10-15 méterre csináljunk egy aprómagos etetést, ami elhúzza a fehérhalakat, pontyokat. Ezt csak a horgászat elején alkalmazzuk, ha a harcsák ráállnak az etetésre, úgyis elzavarják a pontyokat, fehérhalakat.

 

Nvtelen 3A harcsa folyamatosan öklendzte fel a bojlikat fotózáskor ( torkában látható is, ha jól megnézzük a képet ) Mi is később vettük észre, hogy a fotón is látszik.

 

Csali választás: Ehhez a módszerhez nem mindegy milyen bojlit használunk. Fontos, hogy erőteljesen halas, májas beltartalmú legyen. Én évek óta a Monster Cat bojlit használom 30 mm-es változatban. Csalizásnál 1- 3 darabot szoktam felfűzni, nekem ez vált be legjobban, de lehet akár csokorba kötni több darabot is, amennyiben a pontyok nagyon támadják. A csalizásra szánt bojlikat vagy bedippelem, vagy aroma spray-vel fújom be, hogy még vonzóbb legyen és kiemelkedjen illatával az ettésből. Spray használatakor pedig a ledcort és ólmot is befújom, így egy rendkívül büdös, de a harcsák számára annál vonzóbb végszereléket kapunk.

Lebegtetés! Köztudott, hogy a harcsák sokszor szívesebben veszik fel a megemelt csalikat mint a talajon fekvőt. A bojlik, pelletek, vagy akár a puha testű csalik megemelését un. pop-up lebegő bojlikkal érjük el. Az aktív olvadó pop-up bojlik pedig a folyamatos kiáramlás miatt még vonzóbbá tehetik  csalinkat. A felkinálási módnak pedig csak a képzelet szabhat határokat. Nekem legjobban bevált 1 sűlyedő és egy lebegő bojli párosítása.

Nvtelen 4

              

 

Belocsoló folyékony májjal!                           Dolgozik a Monster Cat  aktív pop up!                          Aroma spray, büdös, de hatásos!

 

Felszerelés:
Ennél a módszernél nincsen szükség 500-1000 gr-os botokra. Haználhatunk erősebb 3,5 lb-5 lb bojlis botokat vagy 200-400 gr körüli harcsázókat, 2,80 m - 3,60 hoszban. Orsóban a lényeg, hogy nagy teherbírású legyen, előnyösek a nagy dobkapacitásuak, ha távolabbi helyeket kell meghorgászni. Zsinór vastagságnál a körülmények a mérvadóak. Ha nem brutálisan akadós helyen vagyunk, 0,60-as monofil ideális lehet. Nehezebb terepen megfelelő méretű fonottal vegyük fel a versenyt, amennyiben a helyi szabályok engedik.

 

 

Nvtelen 6

Szerelékek beélesítve

 

Végszerelék:
Ez a módszer egyik legfontosabb része. Klasszikus bojlis pontyhorgász végszereléket használok, erősebb verzióban. A főzsinor végére 1 m hosszú min. 45 lbs ledcort kötök. Ólomban 100-200 gr közöttit használok, fixen kötve. Az előkém pedig 0,70mm - 1,00 mm-es fonott harcsázó előke. ( pl: Black Cat - Power Leader ) A horog sem túl nagy, 2-es és 2/0 közötti helyzettől függően. Ennél a módszernél fölösleges hatalmas kampókat használni, viszont vastag húsu, erős legyen. A horgot klasszikus csomómentes kötéssel rögzítem és feltűnő színű védő gumival látom el. Ez védi a kötést és látható lesz a horog helyzete éjszaka is a hal szájában. Gondolom senki sem szeretne belenyúlni a horogba a harcsa kiemelésekor!


Nvtelen 7

Víz választás- helykeresés:
Ahol nincs ott ne keressük! Mondja a mondás, de harcsa szinte minden vízben van! Bár sokszor észrevétlenek, mégis higyjék el szinte minden tóban és folyóban ott vannak. Egy Pest közeli tóban pár éve súlyos halpusztulás volt. Akkor szembesültek a horgászok a harcsák jelenlétével és méretükkel mikor rengeteg 50-100 kiló közötti döglött harcsa jelent meg a vízen.
Ahol viszont elkezdjük a harcsázást, ott viszont fordítsunk időt a helykeresésre. Minden vízen megvannak a harcsák kedvenc tartózkodási helyei, és ha ott próbálkozunk alapossan megnöveljük az esélyeinket. A helykeresés részleteibe most nem megyek bele, erről egy külön írásban foglalkozunk majd.

 

Nvtelen 8

 Ígéretes hely ahol éjszaka meg is jött a harcsa!

Nvtelen 9

Kapás, bevágás:
A kapás álltalában erőteljes folyamatos húzás lesz. A fék mindig kiengedve legyen. Itt előnyös lehet a nyelető fék, bár a harcsa horgászatban ritkábban használjuk. Amikor a harcsa beszívja a bojlit, a nehéz ólom legtöbször a harcsa szájának oldalába húzza a horgot. A bevágás természetesen erőteljes, határozott legyen, minden esetben!

 

Nvtelen 10

 2 szem 30mm es Monster Cat bojlira kapott ez a pocakos harcsa

Tavaly áprilisban feleségemmel érkeztem a Nagyrédei tározóra. Időhiány miatt csupán 2 éjszaka állt a rendelkezésünkre. Ezen a tavon aktív bojlizást folytatnak így egyik botomat élőhallal, másikat bojlival csaliztam. A csalihalat kikötős módszerrel rögzítettem a közeli nádhoz, a bojlist kb 20 méterre mellé raktam. Este 11 körül megérkezett a kapás a bojlis szerelékre. Fárasztás közben a harcsa bemenekült a nádas alá, de sikerült kifordítani és kb 25 perc múlva parton volt a csodálatos harcsa. A mérleg pár dekával maradt csak 30 kg alatt! A második éjszaka még sikerült egy 15 körülit fogni, természetesen az is bojlira kapott. Az élő halas szerelés mindkét nap sikertelen maradt. Pedig a harcsák ott voltak, táplálkoztak, mégis inkább a bojlit választották !
Hasonló szép élményeket kívánok mindenkinek!!

Pintér Zsolt - www.harcsahorgaszat.hu

Nvtelen 11

 Nagyrédei bojli zabáló

 

Nvtelen 12

          2016 legnagyobja harcsabojlival egy Zalai tározóból

 

Nvtelen 13

    Csak kíméletesen! Somogyi vizeken is sikeres volt a bojli!

Dolgozik a Monster Cat aktív pop-up!